Anno: Gucki Neulinger (1893 – 1992). Vyšiel Prešporský kalendár 2016

Prešporský kalendár
2. novembra 2015

Mladá Gucki, občianskym menom Augusta Neulingerová, dostala prvý fotoaparát od svojho otca Lorenza na pätnáste narodeniny. Jej dvojička Nini mala iné záujmy a túžila sa stať lekárkou. Najčastejšie fotografovala svoju rodinu, kamarátky a rodnú Bratislavu. Vyrastala v susedstve Kostola Svätej Trojice v rodnom dome, ktorý starí Bratislavčania poznajú ako hostinec Fajka.

Objektív jej fotoaparátu zachytil chvíle bezstarostnej mladosti v rodnom meste, častými objektmi boli jej sestry Nini a mladšia Mária, prezývaná Mitzi. No toto obdobie sa rýchlo skončilo, keďže otec v roku 1910 nečakane zomrel. Sestra Nini sa zahľadela do fešného dôstojníka cisárskej armády Rudolfa Schnitzlera, vydala sa a krátko po pôrode synčeka Rudiho zomrela. Gucki prevzala úlohu náhradnej mamy a sestra Mitzi sa stala jedinou živiteľkou rodiny. Hostinec Fajka musela rodina predať ešte koncom 1. svetovej vojny. Novým fotografickým objektom sa stal synovec Rudi. Keď desaťročný chlapec odišiel za otcom do Viedne, Gucki sa prestala zaujímať o fotografovanie. Rudiho posledná zachovaná fotografia z Bratislavy je z Kapitulskej ulice, keď prišiel z Viedne navštíviť tety už ako mladý medik. Takto naplnil sen matky Nini o lekárskom povolaní.

Negatívy na sklenených doskách, založené v pozostalosti, odpočívali celé storočie, kým vydali svedectvo o dobovej Bratislave a jej obyvateľoch.

 

01

 Hostinec Fajka (Suché Mýto)

 

02

 Štefánikova ulica

 

03

Mestské divadlo

 

04

 Ventúrska ulica

 

05

 Sad Janka Kráľa

 

06

OZ BArožky

Podporili nás

Don`t copy text!