„História na zjedenie“ na bratislavských vianočných trhoch

Správy
30. novembra 2016

OZ Bratislavské rožky aj tento rok pozýva záujemcov do svojho stánku na vianočných trhoch. Cieľom tradičného fundraisingového podujatia (získavajúceho podporu a zdroje pre neziskové organizácie) s názvom „História na zjedenie“ je popularizovať činnosť občianskeho združenia.

03

Prostredníctvom kníh a tlačovín, ktoré približujú dejiny Bratislavy, upriamuje pozornosť verejnosti na svoje aktivity, smerujúce k ochrane kultúrnych a historických hodnôt. Samozrejme, návštevníkov podujatia sa snaží potešiť aj chutnými bratislavskými rožkami.

Prešporský kalendár 2017. Aristokratka, ktorá fotila Bratislavu

Do Prešporského kalendára, ktorý vychádza už tretí rok, jeho zostavovatelia tentoraz vybrali stodesaťročné fotografie arcivojvodkyne (a zároveň vášnivej fotografky) Izabely z Croÿ a Dülmenu.

Arcivojvodkyňa Izabela patrí medzi najsympatickejších členov habsburskej dynastie. Jej manžel, arcivojvoda Friedrich Rakúsko-Těšínsky, nadobudol vďaka dedičstvu obrovský majetok. V rámci spoločenského života Prešporka bola stála prítomnosť arcivojvodskej rodiny považovaná za dôležitú udalosť, preto si svoje sídlo zriadila v bývalom Grassalkovichovom paláci.

00

Ďalšie pokolenia majú šťastie, že jej najväčšou vášňou bolo fotografovanie, ktoré v deväťdesiatych rokoch 19. storočia zasiahlo pomerne široké veľkopanské vrstvy. Išlo o prvú veľkú etapu v dejinách fotoamatérstva. Ale v tom čase bolo fotografovanie ešte drahou zábavou, preto mu nemohli holdovať davy. Arcivojvodkyňa používala veľkorozmerné sklenené negatívy s rozmermi 21×27 cm, vďaka ktorým zhotovovala mimoriadne detailné zábery. Fotografickým aktivitám sa začala venovať v Prešporku. Jej hodnotné fotografické dedičstvo tvorí dnes súčasť zbierok Maďarského národného múzea v Budapešti.

Bratislavská rozprávka „o najväčšom Maďarovi“

Ústrednou postavou najnovšej rozprávky z edície OZ Bratislavské rožky je István Széchenyi. Napísal ju prozaik a novinár (týždenník Vasárnap) István Veres. Kniha obsahuje osem príbehov, ktoré čitateľovi približujú život, osobnosť, záujmy a zvyky grófa Istvána Széchenyiho.

00a

Z príbehov sa dozvieme aj to, v ktorej časti Bratislavy sa vďaka Széchenyimu konali prvé konské dostihy v Uhorsku, prečo mal rád Aupark alebo za aký čin si mohol v mladosti pripísať vojenské zásluhy. Niektoré z príbehov prekračujú hranice Bratislavy a referujú o grófových (skutočných alebo fiktívnych) dobrodružstvách na vzdialenejších dejiskách.

Predchádzajúce časti Bratislavských rozprávok (Kempelen, Bartók a Lechner) vyšli v OZ Bratislavské rožky v minulých rokoch.

Všetko, čo sa oplatí vedieť o bratislavských rožkoch

„Makové majú vždy tvar podkovy a orechové zasa tvar písmena C.“ Spoznajte históriu tohto legendárneho pečiva aj recept na jeho prípravu! Na základe archívnych i knižničných dokumentov a prameňov publikáciu zostavili historici OZ Bratislavské rožky.

01%20(2)

Bratislavské rožky majú korene v ďalekej minulosti. Podľa historických prameňov ich v Prešporku piekli už v 16. storočí. Neskôr túto pochúťku dodávali na cisársky dvor vo Viedni, ale vyvážali ju aj do Ameriky či dokonca do Indie.

V bohato ilustrovanej brožúrke,  si môžeme prečítať zaujímavosti o pečive, ktoré bolo kedysi považované za symbol mesta. Štvorjazyčný informačný materiál je zdarma dostupný od 12. decembra v stánku OZ Bratislavské rožky na vianočných trhoch. 

OZ BArožky

Foto: Mihály Stifter

Podporili nás

Don`t copy text!