Už vyšla! História bratislavských rožkov v jednej knihe!

Správy
3. októbra 2021

Informácie o histórii slávnych orechových a makových bratislavských rožkov sa konečne ocitli na jednom mieste! Pod vydavateľskou taktovkou nášho občianskeho združenia totiž vyšla publikácia v maďarskom jazyku s názvom 400-ročná legenda – História bratislavských rožkov (400 éves legenda – A pozsonyi kifli története), ktorá čitateľom približuje chýrny pekársky výrobok odkazujúci na Bratislavu. A to nie len tak hocijako!

Kniha v sebe sústreďuje výsledky mnohoročnej výskumnej práce. V istom zmysle ide o narodeninový darček OZ Bratislavské rožky, ktoré minulý rok oslávilo desiate výročie svojho založenia a aj takýmto spôsobom chcelo potešiť svoje publikum: priaznivcov starej Bratislavy. Keďže v gastronomických dejinách a v slávnej minulosti mesta zohrávali makové a orechové podkovičky výnimočnú úlohu, téme bratislavských rožkov venovalo osobitnú pozornosť aj naše združenie. V roku 2010 sa ich rozhodlo popularizovať už výberom svojho názvu a teraz výsledky desaťročnej zberateľskej práce sústredilo do jednej publikácie. Slovenskú verziu knihy pripravujeme vydať v roku 2022. 

Naozajstnou lahôdkou je už samotná koncepcia knihy, keďže históriu bratislavských rožkov približuje v podobe výskumného denníka. Ktorí najslávnejší prešporskí cukrárski majstri posunuli cesto a plnku makových a orechových rožkov na vyššiu úroveň? Ako vyzerali staré prešporské pohľadnice „s rožkami“? Komu niesol v roku 1910 dobový minister spravodlivosti plné vrecko bratislavských rožkov z prešporskej železničnej stanice do Budapešti, po ktoré v posledných minútach pred odchodom vlaku poslal sprievodcu? Prečo začali v rokoch socializmu bratislavské rožky ako produkt upadať a kto ich vrátil späť do povedomia verejnosti? V tejto knihe nájdeme odpovede aj na tieto otázky.

Zachované údaje o histórii orechových a makových rožkov, ktoré dohľadali a spracovali Sándor Papp ml. a Július Cmorej, ilustruje veľké množstvo archívnych dokumentov a archívnych fotografií. Okrem toho v knihe objavíme aj staré recepty. Kto sa chce dozvedieť všetko o histórii slávnych makových a orechových rožkov a/alebo má odvahu ich aj upiecť, ten by si mal túto atraktívnu publikáciu bezpodmienečne zadovážiť. Patrí jej totiž čestné miesto nielen v knižnici starých a moderných „Prešporákov“, ale aj priaznivcov dejín gastronómie ako takej.

Kniha vyšla s podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín (KULTMINOR).

 

Publikáciu môžete objednať v našom e-shope TU:a https://pozsonyikifli.sk/eshop/

 

Slovenskú verziu knihy pripravujeme vydať v roku 2022.

 

Slovenské knihy TU:  https://bratislavskerozky.sk/eshop/

 

Publikácie posielame poštou, ale máme aj výdajné miesto na osobné vyzdvihnutie.

 

Výdajné miesto 

OZ Bratislavské rožky

Rajská ul. č. 15,  vchod z Cintorínskej, Bratislava

(suterén, zasadačka)

 

Výdajný čas

Od 8. decembra 2021 do 22. decembra 2021 sme vám k dispozícii každú stredu, štvrtok a piatok vždy v čase od 13:00 hod. do 18:00 hod.

 

Kontakt

+421 903 735 513, bratislavskerozky@bratislavskerozky.sk

Podporili nás

Don`t copy text!